Uneori vrem să punem pe blog o anumită imagine care este foarte mare. Desigur, există opţiunea de a seta la ce dimensiune să se afişeze în browser, dar de ce să consumăm spaţiu pe disc şi bandă suplimentară (care poate însemna încărcarea mai lentă a paginii pentru cineva cu o conexiune slabă, cum este cazul navigării de pe mobil) când putem redimensiona imaginea respectivă la exact dimensiunea dorită?
O soluţie foarte simplă de a face acest lucru este să folosim IrfanView. IrfanView este un program gratuit pentru Windows care afişează imagini. Îl putem folosi pentru a vedea pozele sau imaginile de pe calculator sau pentru a salva o imagine ca wallpaper sau pentru multe alte lucruri dar mai jos o să vedem cum putem redimensiona cu el o imagine. Deci, dacă nu-l avem instalat, primul pas este să descărcăm ultima versiune de pe site-ul oficial (din linkul de mai sus) şi să îl instalăm.
Odată încărcată imaginea dorită în IrfanView, apăsăm tastele Ctrl+R (sau folosim meniul Image -> Resize/Resample) pentru a deschide fereastra-dialog de redimensionare, care arată astfel:
Putem acum seta lăţimea (width) şi înălţimea (height) dorite. În plus, dacă lăsăm bifată opţiunea Preserve aspect ratio (proportional), completând oricare dintre cele două căsuţe (width sau height) se va completa automat cealaltă astfel încât proporţia imaginii să rămână aceeaşi (adică imaginea să nu se turtească sau deformeze).
Suplimentar, dacă bifăm opţiunea Apply sharpen after Resample atunci după redimensionare se va aplica un filtru de sharp asupra imaginii, adică de ascuţire a contururilor, având ca scop creşterea clarităţii şi calităţii imaginii finale. Este util în special în cazul imaginilor mai şterse, mai puţin clare.
Acum putem da click pe OK iar imaginea va fi redimensionată la parametrii specificaţi. Dacă nu suntem mulţumiţi de rezultat, putem reîncărca imaginea originală cu Shift+R şi încerca din nou. Când am obţinut o imagine care ne satisface o putem salvacu tasta S (sau folosind meniul File -> Save as) în orice format dorim (jpg, png etc) şi sub orice nume.
Este chiar mai simplu decât scrie aici. Mult succes!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu