Social Icons

Comunitatea și noi

Titlul este oarecum amuzant, comunitatea (la singular) şi noi (la plural). Articolul de faţă participă la concursul Blog Power, pe o temă propusă de decanu:
Comunitățile
- Cât de importantă este apartenența unei persoane la o comunitate?
- Tu din ce comunități faci parte?
- De ce ai ales să fii în aceste comunități?
De la început trebuie spus că omul este o fiinţă socială. Desigur, omul este multe alte lucruri. Este şi o fiinţă creatoare, şi o fiinţă raţională, şi o fiinţă sentimentală, dar este printre altele şi o fiinţă socială. Grupul sau comunitatea este o coordonată esenţială a vieţii umane aşa că rareori vom găsi oameni absolut solitari. Până şi persoanele foarte introvertite vor prefera la rândul lor compania unor foarte buni prieteni, membri de familie sau persoane iubite, fiinţe faţă de care se pot deschide şi în prezenţa cărora se simt lejer.

Din acest punct de vedere a răspunde la întrebarea Cât de importantă este apartenenţa unei persoane la o comunitate? este un non-sens: omul prin definiţie va aparţine unei comunităţi, de fapt mai multora, altfel nu este om. Suntem, zice o glumă, români şi asta ne ocupă tot timpul. Iată că deja am identificat o primă comunitate, aceea a românilor, absolut toţi cei care ne-am născut în spaţiul carpato-danubiano-pontic facem parte din ea, fie că vrem, fie că nu vrem, şi nu este necesar să realizăm nici un efort pentru asta. Pur şi simplu suntem români şi deci parte a comunităţii românilor.

Desigur, pe măsură ce creştem începem să ne integrăm şi în alte comunităţi. Grupul colegilor de la şcoală ar fi o astfel de comunitate timpurie. Blogosfera cu toţi blogerii este o altă familie căreia aparţinem prin însuşi faptul că avem un blog pe care scriem şi că ne vizităm sau citim unii pe alţii. Colegii de la muncă constituie şi ei o comunitate şi exemplele pot continua.

Uşor de remarcat că în multe astfel de comunităţi nu se plăteşte bilet de intrare iar participarea este obligatorie. Nu ţine de noi că ne-am născut într-o anumită familie şi avem anumite rubedenii, suntem parte a comunităţii formată de ele. Probabil una dintre puţinele, dacă nu singura comunitate în care noi suntem cei care alegem să ne integrăm şi în cadrul căreia putem selecta fiecare membru în parte este cercul nostru de prieteni şi apropiaţi. Şi da, odată cu apariţia internetului putem extinde noţiunea de prieten şi la aceea de prieten virtual. De regulă îi găsim pe undeva prin blogrolluri, uneori există şi comunităţi mai închegate, cum este chiar cea de pe Most Wanted Blog. :)

În concluzie suntem - fie că ştim, fie că nu ştim, fie că vrem, fie că nu vrem - membri în diverse comunităţi, dintre care puţine depind exclusiv de alegerea noastră. Acolo unde putem alege o facem de regulă pe bază de afinităţi (şi poate uneori, atunci când ne trădăm pe noi înşine, pe bază de interese). Echilibrul se obţine atunci când, dând dovadă de sociabilitate şi bun simţ, reuşim să ne integrăm peste tot, îmbinând armonios propriile aspiraţii cu necesităţile grupului respectiv. Probabil acesta ar fi, mă gândesc, unul din dezideratele sociologiei.

Later edit: Dintre articolele participante, mi-au plăcut: Adevărata faţă a vieţii şi Importanţa apartenenţei la o comunitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
eXTReMe Tracker