Social Icons

Eu văd. Tu auzi. El simte.

Nu este simfonia simțurilor ci subiectul articolului de azi. Suntem la Blog Power, ediția cu numărul 60, pe o temă propusă de Belgianca:

Cele cinci simturi (auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, tactil)
  • Care din cele cinci simturi va reprezinta cel mai bine ca persoana?
  • Daca viata v-ar fi in pericol si ati fi obligati sa alegeti sa pierdeti patru din cele cinci simturi, pe care l-ati pastra?
  • Daca ati putea sa va imbunatatiti semnificativ unul din simturi, care ar fi acesta?
Acuma ce să vă zic, lipsește un simț pe acolo. Adică dacă aș putea să îmi îmbunătățesc ceva în mod semnificativ, nu cred că ar fi unul din lucrurile enumerate în acea listă, și așa primesc de mult timp o grămadă de mailuri din ăstea cu îmbunătățirea, unele îmi prezintă tot felul de pastile, altele pompe developer nu-știu-cum, altele chestii naturale. Nu înțeleg de unde știu ei de problema mea, le-o fi spus vreo fostă iubită altfel nu-mi explic, dar ceva trebuie să fac. Adică să facă, nu eu, că eu nu am probleme, vorbesc la modul general, de cei care au. Dar să revenim.

Ok, glumesc. Și o fac pentru că Blog Power, deși se desfășoară într-un format fix, îți lasă un anumit spațiu pentru abordări inedite, este deci flexibil. Dar serios acum: cine se gândește astăzi la altceva? Dintre toate simțurile pe care le avem, aș zice că lumea se bazează pe două și e scindată între ele. Primul nu este de fapt un simț ci este absența totală a simțurilor sau controlul lor: mintea. Creierul. Gândirea. Se pune astăzi un accent enorm de mare pe gândire, pe rațiune, în detrimentul simțirii, al intuiției, al creativității, al corpului. O materie de sport, Educația Fizică, și nsprezece de minte. Și ne mirăm apoi că ajungem sedentari și cu probleme la vârste fragede.

Totuși, deși societatea promovează atât de mult gândirea, nu toți oamenii se simt în largul lor gândind. În schimb aproape toți oamenii se simt foarte plăcut utilizându-și un alt organ, care deși este foarte apropiat de simțuri, a ajuns să fie poreclit „al doilea creier”. Da, sexul, căci despre el vorbesc, este motorul vieții. Prin el ne naștem, pentru el trăim și prin intermediul lui avem copii care vor rămâne după noi. În schimb sexul este înfierat de societate, demonizat de biserică și interzis de adulți. Se recomandă, pentru prevenirea lui cu succes, gândirea. Și astfel, prins în lupta celor doi poli, omul a ajuns să ignore aproape complet orice altă preocupare cu privire la corp sau la eu. De aceea, zic eu, subiectul de față este unul inspirat.

În ce mă privește, probabil simțirea mă definește cel mai mult, nu neapărat cea tactilă, ci pur și simplu verbul a simți. Dar uneori încerc să ascult cu atenție obiectele care îmi delectează privirea. :) Este bună această variație, viața ne-o oferă din plin, nici nu vreau să mă gândesc la scenariile horror pe care le implică a doua întrebare, cu alegerea. Întrebarea este similară cu: „Dacă ai avea cinci copii și un terorist le-ar pune un pistol la tâmplă și ți-ar cere să alegi, pe care dintre ei l-ai salva?”. Nici măcar în situații banale de viață nu putem alege întotdeauna, viața cel mai adesea curge și noi doar participăm la ea.

În sfârșit, văzul ar fi primul simț pe care l-aș upgrada. Nu pentru că am probleme cu el, nu port ochelari. Ci pentru că există atât de mult spațiu afară... atât de multe stele pe cer... încât mi-aș dori să le pătrund cu privirea pe toate. Și mai departe, cine știe?

LE: Au mai scris pe această temă: Denisa, Liviu Bimbea și belgianca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
eXTReMe Tracker