Social Icons

Observații pe marginea competiției Superblog

De ce de pe margine, puteți înțelege citind articolul de pe Simplu în care explic ce este acest Superblog. Dar faptul că nu particip nu mă oprește din a-l observa (de altfel ar fi și greu să-l ignor, 270 de blogări care s-au înscris, te dai de el peste tot), poate cu un ochi mai obiectiv decât cei implicați, datorită detașării pe care ți-o dă statul pe tușă. Așadar, la o lună și câteva zile de la începerea acestui concurs, adică la puțin peste jumătatea lui, iată constatările pe care le-am putut face privind cu atenție:

Superblog

1. Traficul scade, nene!

Se plâng participanții că de când scriu pentru Superblog, le-a scăzut traficul! Serios? Nu cred să fie vorba de așa ceva! Doar Superblog e un concurs creativ, care-ți pune imaginația la contribuție, nu? A, că trebuie să mai promovezi pe acolo ceva produse, să trimiți câțiva pupici înspre sponsori, să pui niște logouri, linkuri și cuvinte cheie, asta ce-i așa de mare lucru? Cu pupicii suntem învățați, doar pe bloguri lumea e sensibilă și pune poze cu pisici și cu curcubee. Păi nu? Dincolo de asta, stimați concurenți, vă spun eu care-i motivul principal pentru care nu mai intră traficu' pe blogul vostru: traficu' este ocupat la rândul lui să scrie pentru Superblog! :lol:

2. Blogării nu știu aritmetică !?!

Și nu din aia avansată, cu diferențiale și chestii. Din aia simplă. Matematică rudimentară, de clasele 1-4. Să vă dau un exemplu concret de mostră grăitoare pentru o astfel de problemă, care să exemplifice ce vreau să zic:

Participi la un concurs de creație în care trebuie să faci reclamă, în articolele tale, la diverse produse. Așadar, articolul tău are două componente: una publicitară și una de creativitate. Reclama efectivă se bonifică cu 50 de puncte. Punctajul maxim per articol este de 100 de puncte. Câte puncte obții dacă scrii un articol extrem de creativ și ingenios dar fără reclamă?

Ei bine, dacă ați zis 50, aveți dreptate. Ăsta e rezultatul corect. Problema-i că blogării sunt afoni la aritmetică. Că altfel nu se explică de ce majoritatea dintre ei se așteaptă ca rezultatul să fie 100 și se miră când practica le demonstrează altceva. A, că nu s-au specificat foarte explicit datele problemei, mai ales partea cu reclama, asta mno, ce să zic, trebuie să mai și citești printre rânduri...

Irealia

3. Scrisul este mijloc și scop în sine ;)

Pentru mulți dintre ei, cred. Adică asta-i și puțină speculație, că nu am făcut sondaj, dar am așa ca o senzație, bănuială, numiți-o cum vreți, că blogării se angrenează în competiția asta din cele mai pure și nobile intenții. Cum ar fi să-și dezvolte imaginația și abilitățile scriitoricești, să cunoască lume, să se împrietenească cu alți blogări șamd. Nicidecum din motive pecuniare, cum ar fi să câștige ceva premii, care sigur că-i bine că există dar nu constituie obiectul aspirației lor. Deci chestia asta e foarte faină.

Ce e interesant aici este că unii, după ce iau note mici la diverse probe, note care le spulberă șansele de a ajunge în top și deci de a primi ceva premiu, realizează brusc că de fapt Superblog nu-i așa mare chestie, lume nouă nu prea întâlnesc că-s tot blogării de anul trecut pe care-i știau, scrisul nu-i așa de creativ că există multe condiții tehnice, și în consecință se lasă de concurs. Evident, fără nici o legătură cu premiile. Doar v-am zis de la început că nu de aia s-au băgat ei în joc.

4. Unii blogări plagiază :|

Asta-i cea mai tare chestie. Sau așa mi se pare mie, ca blogăr, să copiezi textele altora. Blogul nu este o lucrare de control ci o carte, un eseu, o culegere de proză sau poezie. Cum ar fi ca un romancier să dea copy/paste din alte cărți în noul lui roman? În primul rând, s-ar trăda pe el însuși. Dar sigur că asta nu-i o chestie specifică Superblog-ului, ci respectivilor, și evident că năravul n-o fi fost deprins doar de acum. Totuși, Superblog l-a scos la iveală, așa că am putut și eu comenta pe marginea lui. Evident, cu bătaie spre ei și nu spre Superblog.

5. Claudia Pătrașcu este o tipă faină :*

Am lăsat ce-a fost mai bun la sfârșit. Respectiv că persoana care se ocupă cu relațiile publice din partea organizatorilor, pe numele ei Claudia Pătrașcu, este o fată frumoasă, carismatică, cu o voce minunată și un fin simț al umorului. Vă pun un clip la întâmplare cu ea, că vă dați seama că n-am stat să le urmăresc cap-coadă, de obicei îmi dau seama de chestiile ăstea imediat:


Mno, sigur, se mai vede și din cum relaționează pe grupul lor de pe Facebook cu ceilalți, și din altele. Zicea că se gândește să-și facă blog pe viitor. Eu îi urez succes.

Cam asta a fost. Poate până la sfârșit să mai vin cu alte observații. Și pentru că logoul ediției curente îmi displace profund, deși-i pe maro la fel ca tema acestui blog, am pus o variantă a lui, în care apare și editura Nemira (unul dintre sponsori). A doua imagine e cu Irealia, o altă feblețe de-a mea. Și, în sfârșit, mai menționez că îi țin pumnii Danei Lalici, autoare pe Sexul Slab (dar mai tare decât pare), care nu doar că participă dar are și șanse la podium. Știu, deja am menționat trei fete, și am fost destul de reținut. Asta e, îmi recunosc viciile...

25 de comentarii:

  1. N-ai să mă crezi când am să-ți spun că m-am gândit la tine înainte să ajung pe peretele feisbuchian. Unde-am dat cu clicul, apoi am dat cu scrolul și m-am speriat! Doamne, că n-am învățat abecedarul ăla fotografic mai iute, nu trimiteam groteasca asta de poză. Fă-mi favoarea și decupează perdeaua aia portocalie, dacă insiști să mă dai la revistă. Se poate, please? Promit să fiu cuminte și să pap tot din farfurie și să mă întorc la blog să dau păianjenii jos.
    Oh, well, feblețea ta oftează... Oh, well!

    Go Dana! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. E cam ca la şcoală! Ridici două degete sus, dacă ştii! Da' profu' îl pune pe ăla care nu ridică două degete, numai că tu i-ai dat rezolvarea, fiindcă ţi-ai făcut temele acasă şi el ia 10, iar tu iei patru, că profu' nu e dispus să asculte iar ce-a mai zis şi altu' înaintea ta.
    Asta ar fi o observaţie aşa, impenetrabilă, nu vreau să îţi explic şi la ce fac referire în mod evident, fiindcă n-am chef! Că dacă aveam, făceam!

    Ce am observat eu e că ei nu citesc tot. Dau notele în ultima zi, la nimereală! De aici şi "şansele", bine le-ai zis.

    Eu, dacă citesc 30 de articole într-o zi, nu reţin mare lucru din ele, cu toate că am o memorie fantastică. Să mă mai pui să dau şi note? Norocu' vă paşte, nenică!

    Şi, gata! Mai vedem ce mai scriu şi alţii şi revin...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am descoperit abia azi comoara asta de articol. Si e comoara nu pentru ca pomeneste de mine ( sau ca e scris de tine, care imi esti simpatic pana la cer si pomeneste si de Sorana, care a incalecat deja cerul de draga), ci pentru ca spui atatea adevaruri pe cm patrat cum nu am mai citit despre SB.
    L aprtea cu "traficu' este ocupat la rândul lui să scrie pentru Superblog! " am ras cu lacrimi. Da, ipoteza se confirma total, cel putin in cazul meu!!
    Eu cred ca activitatea ta de pe margine este demna de un partener media, cu nume si link in pagina SB si daca nu esti acolo mi se pare nedrept. Cine ne-am mai scris articole despre cum sa punem pozele cand cerintele unui juriu ne bagau in ceata? Cine ne incurajeaza si cine ne aduce la realitate cand o luam pe carari?Si am sa recunosc ca o parte din locul pe care il ocup acum si cel pe care ( sper) sa il ocup la final ti se datoreaza, tie si discutiilor de grup, in miez de noapte. Si na, o sa te distribui, sa vada si lumea ce parere ai tu.

    PS Parerea ta e si a mea, intr-o mare parte. Cam 100%.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lotus, bună analiză. Îmi permit și eu câteva observații.
    1. Traficul scade. Cel puțin mie mi-a scăzut. Și da, la articolele pentru SuperBlog. Și nu pentru că este ocupat să scrie pentru concurs. Experiența mea zice cam așa: orice articol care nu are în coadă adăugirea că este a nu știu câta scrisoare de la Moș Crăciun (semn clar că este un advertorial) are trafic dublu.
    2. Pentru mine nu sunt atât de deranjante notele cât modul în care sunt acordate. Un juriu ne înghesuie pe toți între 90 și 100. Altul ne împrăștie pe toată scala. Corect, știu, este a doua metodă. Și totuși aceia sunt cei care sunt blamați. Pentru că sistemul de notare nu este unitar.
    3. M-am înscris ca să-mi evaluez abilitățile. E un adevăr. Asta nu înseamnă că nu mi-ar fi plăcut să câștig sau că nu m-am bucurat de aparatul foto obținut la o probă.
    4. Din astea se întâplă și se vor mai întâmpla.
    5. Claudia este o tipă SUPER. Punct! :)
    Iar pumnii mei sunt str\n;i tot pentru Dana. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai plăcerea corectează ultima propoziție. Acel strânși, nu numele Danei. :)

      Ștergere
    2. Sonia, Sonia....ce-mi faci tu mie... imi dadusi emotii, auzi? ;)

      Ștergere
    3. Dana, Dana... dacă nu m-ai cunoaște! :)

      Ștergere
  5. Cum sa scada traficul nenica? Dimpotriviva :) Daaar... am observat o chestie. Eu am rubrica saptamanala "Vineri recomandam articole" si mi-am propus sa recomand articole de la SuperBloggeri. Greu am gasit bloguri pe care sa fie si alte articole in afara de cele din competitie. In asemenea conditii cred si eu ca scade traficul. Pai voi v-ati uita la un canal TV unde sunt numai reclame?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde e butonul ala sa dau like la comentariu tau....? Aoleu, stai, ca nu e FB. Atunci spun clar: LIKE.

      Ștergere
  6. @Irealia

    Păi dă-mi două-trei poze, de preferință erotice, s-aleg alta în loc la ce-am pus... :)

    Și deci zici că te gândeai la mine? Cu dor, așa?

    @alma nahe

    Atunci e bine să ieși cumva în evidență, de exemplu să începi cu dreptul și să iei note mari, să scrii repede la fiecare probă pentru ca articolul tău să aibe șanse cât mai mari de a fi citit primul, să te remarci pe Facebook sau în alte locuri, adică să te remarce ei, sponsorii.

    Eu când aveam de citit nșpe articole la Blog Power... le citeam, de regulă, dar îmi lua timp. Iar când săream regula, mai citeam primul paragraf și cam știam ce conținut am în față. Asta și pentru că-l cunoșteam pe blogăr, adică îl mai citisem.

    De altfel, iar asta am omis s-o spun, juriul e format dintr-un singur om! Care-i chiar sponsorul probei. Meh...

    @Dana Lalici

    Dana, întotdeauna e o plăcere să-ți citesc laudele la adresa mea! :D

    Legat de partea cu partenerul media, pe de-o parte nu mă interesează: sunt abia la primul contact cu un astfel de concurs și nu-i cunosc pe cei din spatele lui. Iar pe de alta, ești tu oarecum transfigurată. :) N-am ajutat concursul. Că i-am înțeles într-o anumită măsură, cred eu, mecanismul, și că am mai povestit cu voi pe Facebook, uneori în grup închis, asta-i cu totul altceva. Eventual v-am ajutat pe unii dintre voi, care-mi sunteți prieteni. Dar să nu exagerăm. De altfel, dacă aș fi vrut asta, aș fi participat și aș fi luat premiul, după care anul viitor eram automat partener. :))

    Mersi de aprecieri.

    @Sonia

    3. Eu dacă m-aș fi înscris, aș fi făcut-o țintind clar premiul. Sigur, ar fi fost și o bună metodă de auto-evaluare, dar premiul ar fi fost ținta mea principală! :D

    5. Are cumva iubit, familie? :)

    Nu pot corecta, că suntem pe Blogger aici. :P

    @Natural

    Da' io nu mă uit aproape deloc la TV, indiferent de canal și emisiune. Pentru ce aș face-o, când există blogurile? :)

    PS: De ce nu comentezi cu profilul tău de Blogger? Că blogul ăsta e pe Blogger/Blogspot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nici eu nu prea ma uit, dar am zis sa fie un exemplu "vizibil" :) Asa m-am obisnuit sa comentez, Natural :)

      Ștergere
  7. Iar am luat o nota mica:)) Am vazut pe grup ca sa tot plange lumea. Mie de ce imi vine sa rad?:D:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru că te-ai angrenat în concurs cu o altă perspectivă decât a lor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam ca nu am sanse de castig si probabil de aia nu raman dezamagita cand iau note mici:))

      Ștergere
  9. bun articol bune observatii si lume buna pe aici :). toti cu mentiuni pertinente si adevarate. dar asta e, ne am bagat in hora jucam pana la capat. nu vrem, ne luam jucariile si plecam, cum a facut Silving desi era pe podium. curaj,nebunie e si daca ramai si daca renunti :). fiecare cu scopurile lui.
    si eu tin pumnii pentru Danuta :).

    RăspundețiȘtergere
  10. cum prea bine ştii, eu nu superblog, dar de pe margine susţin pe cei din grup şi mă bucur că mulţi din grup sunt pe poziţii fruntaşe...mi se pare ok, mi se pare corect aşa, eu astfel înţeleg ideea de comunitate.
    şi te contrazic: bloggerii ştiu matematică. sau nu... hai să ne exprimăm altfel, mâţul pervazier ştie matematică, doar ţi-am dat răspunsul la întrebare încă de când ai lansat-o. :P
    scade traficul? păi e logic, e normal. nici măcar noi, cei de la galerie nu mai avem răbdarea şi timpul să citim de n-şpe ori şi în n-şpe feluri advertoriale cu aceleaşi linkuri oricât de apropiaţi ne sunt cei înscrişi în concurs. ni s-a mai topit şi nouă entuziasmul de început.
    în plus, când celălalt nici nu te bagă în seamă (nu are timp, are taskuri, deadline-uri, caută muza, sursa...) deşi tu scrii mai departe în felul tău de neparticipant la concurs, există riscul să te simţi stingher. şi începi să taci. până când eşti uitat în colţul tău. sau nu? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ahh, dacă vrei să taci, de ce ți-ai mai făcut blog? :) vorbesc la modul general.

      Ștergere
  11. Eu cred ca ai mare dreptate cu modul cum trebuie scrise articolele ca sa fie pe placul "juriului", jumate creativitate, jumate reclama...Am vazut-o clar la articolele ce au luat punctaj maxim la Delaco, cu branzica Miez de lapte..."Periau' in asemenea hal produsul, pe atat de multe paragrafe, ca eu personal parca am simtit o oarecare jena, citind. Cat priveste traficul, nu-mi dau seama ce hram poarta...tot fluctueaza, uneori chiar a crescut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu întotdeauna am mare dreptate. Exceptând cazurile când mă mai înșel. Altfel, cred și eu că traficul a crescut la unii, fie și numai datorită faptului că le intră spnsorul pe blog. :) Dar i-am observat pe câțiva care s-au plâns că le-au scăzut cititorii, de aia am menționat.

      Ștergere
  12. 0. Este cel mai usor ... de pe margine
    1. Oi fi vreo exceptie ? Ca la mine a crescut, diversificandu-se
    2. Am fost la olimpiada de mate, la olompiada de fizica la olimpiada de romana : deci ... nu se pune , stiu cacalau de toate.Deci, ... sigur e altceva la mijloc
    3. Nu cred ca este primul gand cand ai luat o nota mica . Nu pentru mine. Eu ma intreb mai intai de toate "iar oi fi ratat vreo conditie? Sau poate stilul n-a pris"
    4. Chiar??? E inadmisibil! Eu zic sa-i facem de ras !
    5. Aici sunt de acord cu tine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când faci o sinteză, trebuie să te raportezi la majoritate sau cel puțin la unele tendințe care se disting clar. Este firesc ca acestea să nu se potrivească tuturor. :)

      Ștergere
  13. Draga Lotus, deja suntem coplesiti de atentia pe care ne-o acorzi, iar Claudia a rosit toata :p
    E interesant sa vezi si o perspectiva din afara. Cat de mult corespunde cu perceptia participantilor despre SuperBlog doar ei sunt in masura sa ne spuna. Oricum, eu urmaresc atenta discutia si inregistrez pentru luare aminte :) Multumim tuturor pentru feedback.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să lăsăm la o parte percepția participanților. Un profesor va trebui să fie capabil să discearnă în mod obiectiv cât de bună este programa școlară pentru materia lui și cât de eficiente sunt orele la care predă și stilul în care-o face. La fel, va trebui să discearnă cât din ce spun elevii are o bază reală și unde interferează alte lucruri, ca invidia, autojustificarea (de obicei cel care ia notă mică are tendința să spună că profu' e rău) etc. Dar același profesor s-ar putea să nu aibă cum face schimbări radicale, deoarece nu el este cel care decide programa și manualul. :)

      Claudia este, din ce se vede, o fată faină, n-am de ce să am altă părere despre ea. Superblog este o competiție având la bază interese comerciale. Cât timp Superblog este o competiție oarecum singulară iar blogurile sunt timide, adică privite cu destulă suspiciune de multă lume, nota concursului va fi dată de direcția în care vor pendula acești sponsori: unii cu afinități mai pronunțate spre lectură, alții mai interesați de vânzări și publicitate. Ceea ce nu înseamnă că blogerii care participă n-au șanse egale să câștige. Ci că o parte dintre ei, respectiv cei care nu înțeleg aceste lucruri, se vor simți uneori frustrați. Dar asta e, trebuie și blogosfera să se maturizeze odată și odată... :)

      Sper că asta îți clarifică cel puțin perspectiva mea. :P

      Ștergere
    2. Multumesc, Lotus. Clarifica, desigur :)

      Speram si noi ca blogosfera sa se maturizeze, sa se dezvolte, si ne-am bucura ca SuperBlog sa nu ramana o competitie singulara, ci sa existe mai multe astfel de proiecte - cu cat mai multe optiuni, cu atat cresc sansele (cel putin teoretic) sa-si gaseasca si bloggerii pe cele care se apropie cel mai mult de preferintele lor si care li se potrivesc.

      Totodata, pe masura ce companiile sustin astfel de competitii si se implica in jurizarea articolelor, ajung sa cunoasca mai bine blogosfera si, macar intr-un viitor, vor ajunge sa coincida intr-o masura mai mare preferintele juriului (in general, persoane cu experienta in marketing si/sau PR) cu cele ale bloggerilor participanti. Poate ca mai e cale lunga pana acolo, dar cel putin asa speram noi :) Oricum, ideea de la care a pornit SuperBlog si care ramane in continuare valabila este ca bloggerii sa aiba ocazia sa verifice, prin participarea la competitie, in ce masura s-ar putea plia pe cerintele marketer-ilor si daca le-ar placea sa scrie constant pe teme si in niste conditii impuse de un potential sponsor. Iar pentru companii, sa afle cum se pot promova in blogosfera, caror aspecte trebuie sa le acorde atentie sporita, ce resurse le solicita etc. Deci, e un exercitiu, un test; nu inseamna neaparat ca li se potriveste tuturor - si prin "tuturor" ne referim deopotriva la bloggeri si la companii. :)

      Ștergere

 
eXTReMe Tracker