Pur și simpluDeci asta-i tema, ca să știți. Dificilă. Dar pentru mine lucrurile dificile constituie provocări. Drept care am început să mă gândesc la definiția celor două cuvinte. Și gândindu-mă așa, mi-am amintit o lecție de istorie. Un țăran din Frigia, pe nume Gordius, ajuns la tron în mod neașteptat, și-a urcat carul la templu, oferindu-l zeilor drept mulțumire. Poate că servitorii au vrut să cosmetizeze puțin carul, luând jugul jos, dar acesta era legat de oiște cu un nod atât de strâns și de complicat încât nimeni n-a putut să-l dezlege. Oracolele au prezis că cel care va putea desface nodul va deveni stăpânul întregii Asii. Mai târziu, Alexandru Macedon, trecând pe acolo, pus în fața testului acelui nod, a scos sabia și a tăiat sfoara în două. Și apoi a cucerit Asia.
Când crezi că există pur și simplu?
Ce rămâne pur în impur?
Ce este simplu în complicat?
Aceasta ar fi lecția simplității. A fi cababil să gândești „out of the box”, să ieși din lalțul de fire complicate ale situației pe care te chinui să o rezolvi, să le tai cu sabia discernământulu și să te ridici deasupra lor, privind lucrurile panoramic, din perspectivă. Și apoi să alegi soluția cea mai simplă și rapidă.
În ce privește puritatea, ea este asociată în dese rânduri cu curățenia. Hrana este pură atunci când este naturală (adică brută, neprelucrată) și nu conține E-uri (adică sănătoasă, nedegradată). Iaurtul este pur când pe el scrie Danone iar omul e pur dacă s-a născut în Germania, e blond și are ochi albaștri. Nu, scuzați, ăstea-s din alt film. :) A fi pur înseamnă a fi curat.
Ce rămâne pur în impur? Întotdeauna un amestec va conține și ceva pur. De exemplu aruncăm într-un vas cu apă o mână de nisip. Nisipul va impurifica apa. Însă apa nu se pierde, doar se amestecă. Dacă vom pune acea apă pe foc, pentru a se evapora, și apoi o vom răci, pentru ca vaporii de apă să se condenseze, vom obține din nou apă pură. Sau, am putea lăsa pur și simplu vasul nemișcat, așteptând ca nisipul să se așeze pe fund...
Lecția de data asta fiind că prin simplitate (soluția a doua, cu decantarea, este mult mai simplă decât fierberea și apoi captarea vaporilor de apă) ajungem mai repede la puritate.
Dintre textele participante la BP-ul acesta, vi le recomand pe: Mica mea minune, Simplu dans ritual și Platforma de bloging Ghost.
sursă foto
Nodul gordian este un exemplu minunt pentru ideea de simplitate. Imi place!
RăspundețiȘtergereȘi mie, parcă eu l-aș fi scris, adică ăsta, tăiat! Nodul! :)
ȘtergereE pur și e simplu când privști lucrurile pur și simplu. Să ai o zi liniștită.
RăspundețiȘtergereZilele mele sunt întotdeauna liniștite... La fel îți doresc și ție! :)
ȘtergereDa, gandirea "out of the box" pare ceva simplu,pentru unii este floare la ureche, pentru altii a face un lucrur simplu revine la ceva foarte complicat. Nu cred ca exista reteta universal valabila.
RăspundețiȘtergerePăi există rețetă unversal valabilă pentru probleme universal valabilie. Gen iubirea e o soluție general valabilă pentru situația universală a egoistului. :)
ȘtergereȘi eu cred exact la fel.
RăspundețiȘtergereȘi cu mine trei.
ȘtergereInainte sa citesc despre sabia lui Macedon, mi-am pus si eu intrebarea "Dar nu se gasea nimeni sa taie nodul ala nenorocit?" :))
RăspundețiȘtergereAsta inseamna ca o sa cucerec cdeva?:D
Sigur că da... inimile băieților sunt legate cu noduri mult mai slabe... :)
Ștergere"Două sunt aripile care-l înalţă pe om mai presus de cele pământeşti: simplitatea şi puritatea. Simplitatea în intenţii şi puritatea în dragoste". Mi-ar fi plăcut să-mi aparţină aceste vorbe, dar le-a scris Thomas Kempis.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos.
ȘtergereMi-a placut teoria ta, totusi, nu ai spus foarte clar, adica simplu, daca exista pur si simplu in acelasi timp. Sau poate nu am inteles eu? :)
RăspundețiȘtergereDepinde, cum se spune, de cel care priveşte. :)
Ștergeresimplu si concis.FELICITARI!
RăspundețiȘtergereMulţumesc. :P
Ștergere